Ensimmäinen kosketukseni tuohon uuteen perinteisten kengännauhojen korvaajaan oli monia vuosia sitten, kun ystäväni oli hankkinut uudet kahluukengät BOA-kiristyksellä. Ne kengät pääsivät tositoimiin parin viikon kalastusreissulla Pohjois-Norjassa eräällä lohijoella, jossa kävelyä päivän aikana tulee todella paljon.
Viikon kävelyn jälkeen, lohipoolilta toiselle, kengät olivat aivan hirveässä kunnossa. Molemmat BOA-vaijerit olivat poikki ja korvattu monofiili perukesiimalla ja kenkien
saumaompeleet ärvöttivät ratkenneina. Silloin päätin, että tuollaisiin kenkiin ja kenkien kiristykseen en ikinä sekaannu.
Noh, muutamia vuosia myöhemmin tuo episodi oli unohtunut ja aloin miettiä ratkaisua siihen ongelmaan, kun kalareissuilla käteni tahtovat kuivua hyvin herkästi ja sormiini syntyy kipeitä haavaumia. Kuivuus tulee jatkuvasta käsien kastumisesta kalastaessa ja pitkillä vaelluskalastusreissuilla rasvailu tahtoo jäädä aika vähälle.
Varsinkin aamuisin kipein ja kankein sormin nauhojen solmiminen tuntui vastenmieliseltä.
Joo, tiedän, että tämä on pieni ongelma, mutta koin sen sen verran ärsyttävänä asiana, että päätin antaa BOA-nauhoille uuden mahdollisuuden. Olihan niiden kehitys ehtinyt mennä eteenpäin tässä välissä jo useita vuosia. BOA-kenkien luottoa lisäsi myös se, että meille töihin tuli käyttöön vaijerikiristyksellä varustettuja turvakenkiä ja vakuutuin niistä pölyisissä teollisuuden olosuhteissa kovasti.
KÄYTTÖKOKEMUKSET
Ensimmäisiksi BOA-nauha kahluukengiksi valitsin Simmsin Headwaters kengät, koska Simmsin laatu on vakuuttanut minut yli 10 vuoden käyttökokemuksen perusteella. Tämä kenkämalli oli myös muita hieman kevyempi, joten muutaman kymmenen gramman kevennys rinkassa ei ollut ollenkaan haitaksi.
Käytössä nämä BOA-nauhalliset kengät on osoittautuneet oikein hyviksi. Kiristys ja nauhojen löysääminen käy kätevästi. Kiristysrullaa alas painamalla ja pyörittämällä vastapäivään vaijeri kiristyy jalkaan. Kiristyksen alussa voi ylempiä vaijereita hieman esikiristää käsin vetämällä, sillä kiristys tahtoo, pelkkää rullaa pyörittäen, kiristää kengän yläosaa tehokkaimmin ja alaosa jää aavistuksen löysälle.
Kenkien löysääminen jaloista taas tapahtuu kiristysrullaa nostamalla, jolloin vaijerien lukitus napsahtaa auki ja nauhat voi vetää auki. Tässä minusta onkin bo’ien selvä etu perinteisiin nauhoihin verrattuna, että BOA-kengät eivät ole minulla ikinä löystyneet itsestään jaloissa, kun taas kengännauhat aukeilevat tuon tuostakin.
VAIJERIEN KESTÄVYYS
Jos BOA-kenkä löystyy jalasta kesken menon, on vaijeri todennäköisesti katkennut. Tästä päästäänkin sitten vaijerien kestävyyteen. Vaijereitahan on hyvin monenlaisia käyttötarkoituksesta riippuen. Sievin turvakengissä on muovipäällysteistä ohuempaa
vaijeria, kun taas kahluukengissä käytettävä vaijeri on paksumpaa monisäikeisempää kirkkaalla muovilla päällystettyä.
Sievin työkengistä en ole saanut vaijeria katkeamaan koskaan, vaikka reilun kahden vuoden käytön jälkeen se olikin kulunut jo pinnasta lähes katkeamispisteeseen. Silti kengät kuluivat muualta ensin vaihtokuntoon.
Simmsin kahluukengissä taas ensimmäisten vaijerien käyttöikä oli kaksi kalastuskautta. Toisesta kengästä vaijeri napsahti poikki toisen kalastuskauden aivan viimeisellä reissulla ja toisen kengän vaijeri taas katkesi kolmannen kauden avausreissulla. Itse olen varsin tyytyväinen vaijerien kestävyyteen, kun ottaa niiden käyttöolosuhteet huomioon.
Vaijerien vaihto kenttäolosuhteissa onnistuu vallan hyvin, mutta edellyttää tietysti, että varavaijeri ja vaihtamiseen tarvittava pieni avain on mukana. Vaijerin vaihtamiseen menee aikaa vain noin 15 minuuttia, ja se onnistuu ohjeiden avulla keneltä vain. Varavaijereita myy moni eräalan liike ja niitä ostaessa pitäisi tietää mitä vaijeria ko. kengässä käytetään. Tämä tietysti selviää kengän myyntipakkauksesta tai myyjäliikkeeltä.
Vaijerien vaihtosarjan mukana tulee monesti kiristysrulla ja pieni vaihtoon tarvittava avain. Tosin monesti korjauksessa ei tarvisi, kuin uuden vaijerin katkenneen tilalle ja siten rullat ja muut vaihto-osat jäävät ylimääräisiksi. Siksi olenkin kuullut monen hankkineen vastaavaa vaijeria metritavarana teollisuuden työkaluja myyvistä liikkeistä ja myös BOA mainostaa omilla sivuillaan toimittavansa asiakkailleen, ilman veloitusta, uudet vaihtovaijerit katkenneiden tilalle, kunhan rekisteröityy heidän sivuilleen ja lähettää kuvan vioittuneesta tuotteesta.
Vaijereiden kulumiseenkin voisi itse vaikuttaa, jos viitsisi toisinaan siirtää nauhoja hieman eri kohtaan kengässä, jolloin kovin veto ei kohdistuisi aina vaijerien samoihin kohtiin. Tästä kiristyksen kohdistumisesta samaan kohtaan, voisi mainita negatiivisena puolena, että kahluukengissä nahkaläppä on alkanut kulua puhki, kun vaijeri hioo märkää nahkaa vasten. Varsinaiseksi ongelmaksi tuo ei ole vielä muodostunut, kun kengän läpän nahka on kuitenkin melkoisen paksua materiaalia.
Yhteenvetona voisin todeta, että BOA-nauhat ovat tulleet jäädäkseen ja kehittyvät koko ajan. Nämä ovat oikein hyvä kiristysmekanismi, kunhan muistaa pitää mukana varavaijereita. Tosin onhan noita joskus paikkailtu kalastussiimoillakin hätätilanteessa.
Itsellä on tarkoituksena päivittää seuraavat vaelluskengät BOA- nauhallisiin malleihin.