Retkeily on mukava tapa nauttia luonnosta ja irrottautua arjen kiireistä. Jotta retkestä tulisi onnistunut, on tärkeää valmistautua huolellisesti ja varmistaa, että kaikki tarvittava tulee mukaan. Etenkin pidemmille retkille lähtiessä pakkauslistan laatiminen on avainasemassa. Se helpottaa muistamaan kaiken tarpeellisen, ja säästää samalla rutkasti aikaa ja vaivaa.
Pakkauslistan suhteen kannattaa hyödyntää nykyteknologiaa: kun tallentaa listan puhelimeen tai tietokoneelle, se löytyy helposti kun sitä seuraavalla kerralla tarvitsee. Sähköistä pakkauslistaa ei tarvitse laatia erikseen jokaista reissua varten, sillä yleensä mukaan lähtevät suunnilleen samat varusteet ja ruokatarvikkeet. Hyvin laadittua pohjaa voi muokata ja tulostaa tarpeen mukaan.
Mitä pakkauslistalle sisällytetään, ja miten se kannattaa muodostaa? Tyylejä on toki monia, ja jokainen soveltaa listaa tarpeidensa ja mieltymystensä mukaan. Tässä artikkelissa näytän esimerkkinä oman (kesä)pakkauslistastani, ja annan muutamia vinkkejä listan muokkaamiseen sekä varusteiden pakkaamiseen.
HUOM! Liittymällä Eräinfon sähköpostilistalle pääset lataamaan minun käyttämäni listapohjan täytettävän pdf-tiedoston muodossa. Sen avulla voit aloittaa oman pakkauslistasi laatimisen puhtaalta pöydältä. Vaihtoehtoisesti voit ladata esitäytetyn listan tästä linkistä: pakkauslista.
Lisää vinkkejä retken suunnitteluun ja sille valmistautumiseen saat Retkeilyn perusteet -verkkokurssilta.
Jaa lista kategorioihin
Tykkään jakaa pakkauslistani selkeisiin kategorioihin. Tämä auttaa järjestämään varusteet loogisesti ja varmistamaan, että jokainen esine löytää oman paikkansa rinkassani tai kajakissani. Retkeilykokemuksen karttuessa kehittyy itselle parhaiten sopiva systeemi, miten tavarat tuntuu luontevalta pakata.
Kategorioiden ja kulloinkin mukaan lähtevien varusteiden määrä ja laatu vaihtelee jonkin verran retken pituudesta ja tarkoituksesta sekä vuodenajasta riippuen. Kesäiselle melontavaellukselle lähtee mukaan osittain eri varusteet kuin talvikauden metsästysreissulle. Toisaalta tietyt kategoriat ovat aina mukana, kuten vaatteet, ensiapu ja toilet-tarvikkeet.
Kerää mukaan lähtevät tavarat näkösälle
Retkelle valmistautuessani tulostan listan, ja ruksin kohdat sitä mukaa kun tavarat tulevat pakatuiksi. Minulla on tapanani kerätä mukaan lähtevät tavarat näkösälle olohuoneen lattialle. Vasta kun kaikki varusteet on otettu esille ja merkattu listaan, pakkailen ne kuivapusseihin tai rinkkaan. Näin pysyn koko ajan kartalla, mitä on jo mukana ja mitä vielä puuttuu.
Pakkaamista helpottaa, kun käy listaa läpi kategoria kerrallaan. Jos huomaa, että listalta puuttuu jokin olennainen asia, sen voi lisätä sinne käsin. Toisaalta, jos ee tarvitsekaan jotakin varustetta tällä kertaa mukaan, se kannattaa viivata yli.
Kaikki mukana ja ei kun menoksi
Kun reissuun lähdön aika on käsillä, minulla on tapana käydä pakkauslistani vielä kertaalleen läpi: kaiken pitäisi nyt olla ruksattuna pakatuksi. Jos jotakin vaikuttaa vielä puuttuvan, niin sitten täydennetään (tai karsitaan), kunnes lista on valmis.
Pakkauslista helpottaa merkittävästi reissulle valmistautumista ja antaa mielenrauhaa, että kaikki tarvittava tulee varmasti mukaan. Oman listan tekeminen siis todellakin kannattaa: kun näkee kerran sen vaivan, että hioo listasta itselle sopivan, pakkaaminen on jatkossa – no jos ei ihan stressitöntä – niin kuitenkin huomattavasti helpompaa.
Onko sinulla tapana käyttää pakkauslistaa? Millaisia vinkkejä retkivarusteiden pakkaamiseen antaisit aloittaville reissaajille? Kommentoi alle!
Artikkeli Mitä retkelle mukaan – helpota pakkaamista valmiin listan avulla julkaistiin ensimmäisen kerran Erainfo blogi.